האם צריך אישור לשים מבנה יביל בחצר

עליית מחירי הדיור בישראל ובעקבותיה המחסור האדיר בדירות מגורים לזוגות רבים מובילה תנועה חדשה ורחבת היקף – אפשרות מגורים במבנה יביל. במבט ראשון מצב זה עלול להרים גבה, אך כשבוחנים לעומק את היתרונות הרבים שיש באפשרות זו, ניתן לגלות שמדובר בפלטפורמה נהדרת שרבים מהאנשים בחרו להשתמש בה.

יחד עם זאת חשוב לדעת שהצבה של מבנה יביל בחצר הבית איננה הליך פשוט, אלא כזה שדורש תנאים מסוימים ואישורים שונים. אז מהם האישורים הנדרשים לצורך מלאכה זו ומה עומד בפניכם בדרך? לטובת המידע הזה נכתב המאמר הבא.

אישורים מיוחדים להובלה והתקנה של מבנה יביל

מבנה יביל, או "קרווילה" כפי שחלק נוהגים לכנות אותו, הוא מבנה שנבנה בשיטת בנייה תעשייתית חדשה. המבנה בכללותו נבנה במפעל בו הוא מיוצר ולרוב מועבר באופן מלא למקום היעד שלו. בשונה מבנייה רגילה המאופיינת בבטון ובלוקים וממילא נותנת למבנה משקל רב, משקלו של מבנה יביל נמוך משמעותית. יש למשמעות זו יתרון משמעותי בכל הקשור לניידות של המבנה ולעלות הבנייה והרכישה של אחד כזה, מה שהופך את האופציה הזו לרלוונטית עבור אנשים רבים.

מבנה יביל מוסע למקום היעד שלו באמצעות משאיות מיוחדות. הובלה זו, בשונה מהובלת דירה סטנדרטית למשל, מצריכה רישוי וליווי משטרתי. אחרי שהמבנה מותקן במקום היעד מתבצע חיבור של המבנה לתשתיות הבסיסיות השונות: מים, חשמל, ביוב ועוד.

אילו אישורים צריך להוציא לטובת הצבת מבנה יביל?

כפי שציינו, הצבה של מבנה יביל בחצר שלכם איננה פעולה פשוטה מבחינה בירוקרטית. בשביל להציב מבנה יביל בשטח הפרטי שלכם עליכם לקבל אישור היתר בנייה, בדיוק כמו מבנה קבע מבטון. לכן, לפני שאתם רצים לרכוש מבנה יביל, עליכם לבדוק את התב"ע (תוכנית בניין עיר) של האתר בו אתם מעוניינים להציב את המבנה מול הרשות המקומית, ולבדוק האם האפשרות להציב בו מבנה יביל אכן קיימת. במידה והאפשרות קיימת, עליכם להגיש בקשת היתר בנייה ורק לאחר שזה יתקבל, אתם יכולים להזמין את המבנה ללא חשש.

יש לדעת שבתי המשפט מכירים היטב את המציאות של הצבת מבנים יבילים בלא היתר, והם מתארים את התופעה הזו כ"רעה חולה". ההמלצה שלנו היא, שבשביל להימנע מלכתחילה מהליכים משפטיים מורכבים וקנסות גבוהים פשוט בדקו את מעמד האתר שלכם והוציאו אישור מסודר.

מתי אין צורך בהיתר בנייה למבנה יביל?

כאמור, כל הצבה של מבנה יביל דורשת למעשה שני אישורים: אישור על עצם ההובלה ואישור נוסף על הצבת המבנה באתר. יש כאלו המנסים לנצל את העובדה שמדובר על הליך מהיר יחסית וזול ובכך מציבים את המבנה שלהם באופן זריז באתר שלכם, ללא כל אישור. כאשר בית המשפט דורש להרוס את המבנה הם מגיבים בהגשת התנגדות להריסה בנימוק שמדובר על מבנה ארעי ולא על מבנה קבע. טענה זו אכן פוטרת את המבנה מהריסה, אך בכדי שבית המשפט יקבל את הטענה יש להראות הוכחות ברורות על כך.

אז מהו הקריטריון על פיו מגדיר בית המשפט האם המבנה הוא מבנה ארעי הפטור מהיתר בנייה ומהו מבנה הנחשב כמבנה קבע? בית המשפט הכריע אין כל חשיבות לשמו של המבנה – מבנה יביל או קרוואן ארעי, אלא הגורמים הבאים הם הרלוונטיים: נייחותו או ניידותו של המבנה והשימוש שבפועל נעשה בו. באמצעות שני הפרמטרים הללו אנו יכולים לקבוע האם יחולו עליו דיני תכנון ובנייה או שמא יש צורך בהיתר בנייה לצורך הצבתו.

האם מכולה / צימר צריכים היתר בנייה?

כן, גם מכולה בדיוק כמו קרוואן או כל מבנה יביל אחר דורשת היתר בנייה. בעיני הוועדה המקומית מכולה נחשבת למבנה שלם ולכן גם היא מחויבת בהיתר בנייה, עם כל המשמעות הנלווית הכרוכה בכך.

סדר הפעולות לקבלת היתר בנייה למבנה יביל

כאמור העובדה שיש לכם שטח משלכם איננה אומרת שאתם יכולים להציב עליו מבנה ללא אישורים. אז מהו סדר הפעולות עד קבלת האישור המבוקש?

ראשית עליכם להגיע אל הועדה המקומית לתכנון ובנייה, זאת כמובן רק לאחר שאתם יודעים מהי תוכנית המבנה יביל שלכם. בתוכנית הזו יש לכלול את כל המידע הרלוונטי אודות הקרקע והנכס, לצורך העניין שרטוטים, שטח, בעלי זכויות, מפות וכיוצא בזה.

בקשת האישור חייבת לכלול את חתימות בעלי הזכויות של הנכסים המצויים בסמיכות לשטח בו המבנה היביל ימוקם. לאחר הגשת הבקשה תעבור הבקשה לדיון בוועדה המקומית לתכנון ובנייה, שהיא תחליט בסופו של דבר האם אתם זכאים לאישור או לא.  במידה ותחליט הוועדה שאתם אכן זכאים לאישור – תוכלו להזמין את המבנה המבוקש.

רוצים לקבל הצעת מחיר?
מלאו את הפרטים ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם!
שתפו אותנו

לחצו על הריבוע הזה למעבר לקטלוג המבנים ניידים שלנו. בקטלוג תמצאו תמונות\סרטונים של המוצרים, מפרט טכני, מידות ועוד. 

אולי יעניין אתכם גם
הובלות
ושרותים
רוצים לקבל הצעת מחיר?
מלאו את הפרטים ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם!

י.א. גואטה

הובלות ושירותים

Call Now Button